Morden på Kingfisher Hill

The Killings at Kingfisher Hill
Originaltitel: The Killings at Kingfisher Hill
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2020
Sidor: 316
Format: Inbunden
ISBN: 9789189087507
Goodreadsbetyg: 3.59
Detektiven med de små grå cellerna återuppstår i ett klurigt pusseldeckarmysterium i sann Agatha Christie-anda. Hercule Poirot kontaktas av Richard Devonport, som vill att detektiven ska bevisa att hans fästmö Helen är oskyldig till mordet på hans bror Frank. Poirot reser med buss till Devonports exklusiva egendom på Kingfisher Hill. På bussen kräver plötsligt en upprörd kvinna att få gå av. Hon är övertygad om att hon kommer bli mördad om hon stannar kvar i sitt säte. Poirot får onda aningar, och hans känsla bekräftas när ytterligare ett mord sker. Kan det nya mordet och händelsen på bussen vara ledtrådar till att lösa mysteriet om vem som dödade Frank? Och hinner Poirot hitta mördaren och rädda en oskyldig kvinna från galgen? Morden på Kingfisher Hill, Sophie Hannahs fjärde bok med den omisskännlige belgiske detektiven i huvudrollen, bjuder på en finurlig och engagerande mordgåta.

Det här är min andra bok i den nya serien med Agatha Christies Hercule Poirot och jag måste säga att jag älskar pusseldeckare! Visst kan det vara frustrerande att behöva vänta på att alla trådar ska nystas upp av Poirot och när alla ljuger till höger och vänster så är det klart man blir förvirrad. Boken är berättad ur hans senaste “sidekick” polismannen Edward Catchpools synvinkel och det känns som ett smart drag då han ofta är lika aningslös som läsaren medan Poirot är den som har stenkoll på exakt vilka frågor som man bör ställa.

I början av boken så kändes historien lite långsökt, med många mysterier och frågor, men allt eftersom så vävs handlingen samman och vart och ett av frågorna får sig ett svar. I slutet så knyts alla lösa trådar ihop och även om jag listade ut en del av det som skulle hända i ungefär samma takt som Poirot så var det skickligt skrivet och inte alls så där förutsägbart som många deckare kan tendera att bli. Stämningen i boken är sådär mysigt engelsk och karaktärerna är tidstypiska och komplexa. Jag rekommenderar verkligen Morden på Kingfisher Hill – tillsammans med en god kopp te – om man vill läsa en riktigt underhållande tankenöt.

Tack Bookmark förlag för det här snygga recensionsexemplaret!

Ett delat mysterium

The Mystery of Three Quarters
Originaltitel: The Mystery of Three Quarters
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 362
Format: Inbunden
ISBN: 9789188745156
Goodreadsbetyg: 3.69
När Hercule Poirot återvänder hem efter lunch en dag finner han en arg kvinna som väntar utanför hans ytterdörr. Hon kräver att få veta varför han har skickat henne ett brev som anklagar henne för mordet på Barnabas Pandy. En man som hon inte känner eller någonsin har träffat. Poirot har själv aldrig hört talas om Barnabas Pandy och har inte anklagat någon för mord. Gripen av händelsen går han in, bara för att finna att han har ännu en besökare som väntar på honom. Det visar sig vara en man som påstår sig ha fått ett brev från Poirot den morgonen som anklagar honom för mordet på Barnabas Pandy. Ett delat mysterium är Sophie Hannahs tredje deckare med den omisskännlige Hercule Poirot i huvudrollen. I detta finurliga mordmysterium får vi återigen möjlighet att följa Agatha Christies mest klassiska karaktär i en gåta som inte lämnar någon oberörd.

Nu tar jag det här i helt fel ordning, men det här är den första boken jag läser av Sophie Hannah. Trots att jag har Monogrammorden stående i min bokhylla och Stängd kista är inköpt och på väg. Jag trodde ärligt talat inte att någon skulle lyckas så pass bra med att skriva en “fortsättning” med Agatha Christies välkända belgiska detektiv Poirot, men det här känns riktigt bra. Jag gillar att Hercule känns lite mer ödmjuk i vissa scener trots att han i grund och botten är rätt arrogant. Med tanke på hans skicklighet i att nysta ut lösningar på de flesta fallen så tycker jag att ändå att det är befogat. Just det här mysteriet är en trasslig affär med massor av personer som är inblandade och även om jag till viss del lyssnade på den som ljudbok , så är det här en bok som kräver möjligheten att bläddra tillbaka för att påminna sig om vem som var vem. Utan att avslöja något så är det en ganska osannolik historia, men jag tycker om just den typen av mysterium. Att den även har en del att göra med ett trevligt bakverk, här har ni ett recept på “kyrkfönsterkakasom jag funderar på att testa, gör inte saker sämre. Som en blandning mellan napoleonbakelse och princesstårta utan grädden som jag ändå får ont i magen av. Låter underbart. Smaken likt bokens mysterium äro delat, men det var ett sant nöje att läsa Ett delat mysterium och jag fick sannerligen mersmak. Dags att sätta tänderna i nästa bok, det vill säga böckerna som kom innan denna. Formgivningen av Sara R. Acedo är för övrigt vrålsnygg och värd att ha i hyllan bara för det!

Tack Bookmark förlag för det här snygga recensionsexet!