Tre öden i småländsk historia

Tre öden i småländsk historia
Originaltitel: Tre öden i småländsk historia
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 132
Format: Inbunden
ISBN: 9789189743625
Det är måndagsmorgon 24 februari i Gelebo, Kalmar län 1845. Luften är kall och snön ligger som ett vitt täcke på träd och hustak. Drängen Anders Olsson är sysslolös denna dag och ger sig iväg ut. Han träffar sin vän Jonas Flög och de besöker både nämndemannen och bonden i trakten. Det bjuds på brännvin, de skrattar, pratar och har det trevligt. Framåt sen eftermiddag går de båda drängarna hemåt en aning berusade. En hätsk ordväxling uppstår och ett par örfilar flyger i Anders riktning. "Kom an då om du vill, men du får skylla dig själv", säger Anders, och Jonas ska snart ångra sitt tilltag ... Mordet i Gelebo är en av tre historiska händelser som uppdagats under Birgitta Karlssons släktforskning. Birgitta är sedan många år bosatt i Skåne men född i Kalmar, där berättelserna utspelar sig. Vi får ta del av de tragiska öden som kan drabba människor när fattigdom, starka drycker, psykisk ohälsa och religiösa vanföreställningar driver dem till sin spets. Samlingen Tre öden i småländsk historia, baserad på historiska dokument, är Birgittas debut. Den ger en inblick i hur det var att leva i 1800-talets Småland och bidrar till att levandegöra Sveriges historia.

Då jag själv har jobbat med att digitalisera kyrkböcker för Riksarkivet och i och med det även släktforskat lite, så var jag intresserad av att läsa en bok baserat på just detta. Att Birgitta hade så intressanta släktingar, det är jag lite avundsjuk på, även om de hamnade på fel sida om lagen. Det är bra skrivet och jag läste igenom boken relativt fort. Det jobbiga är bara att de flesta hade liknande namn på den här tiden. Jag tappade bort mig ganska fort i vem som var vem och det var på tok för många personer att hålla reda på i de olika vittnesmålen. Intressanta och välskrivna historier dock!

Vila i frid

Vila i frid
Originaltitel: Vila i frid
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2012
Sidor: 379
Format: Pocket, Ljudbok
ISBN: 9789176796276
En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att det måste finnas ett samband mellan dödsfallen. Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning kopplas in som ansvarig och hon upptäcker ganska snart att detta inte är något rutinfall.

Äntligen så har jag tagit itu med att läsa ikapp mig på de första delarna i Emma Sköld-serien. Jag började med att läsa Tiggaren, vilket jag inte rekommenderar då det händer en del saker i de tidigare böckerna som påverkar händelserna i Tiggaren även om de kanske kan läsas fristående. Så jag hade läst alla böcker utom de fyra första, det kanske var tur för jag lyssnade på jubileumsutgåvan istället för att läsa den bok jag hade i hyllan. Jag vet inte exakt hur den här omarbetade versionen är jämfört med originalet, men den var minst lika spännande som de övriga i serien. Jag älskar de korta kapitlen, snabba vändningarna och intressanta personerna i den här bokserien. Ser verkligen fram emot den elfte boken Parasiten som kommer nu i sommar.

Sommaren då katten flyttade

Sommaren då katten flyttade
Originaltitel: Sommaren då katten flyttade
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 365
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789177714903
Tur att Katten funnits, både som tröst och sällskap. Men sedan ett par dagar är Katten försvunnen. Har han också tröttnat och lämnat Anders? Två år har gått sedan den där kvällen när han sa att han ville skiljas. Att han hade träffat en annan som skrattade och ville ha honom. Kristian hade varit Nillas stora kärlek. Hon hade slarvat bort honom. Men när hon vaknar den här morgonen är klumpen av saknad i magen äntligen borta. Flytten till det lilla nedgångna men charmiga stenhuset med en trädgård i stort behov av omvårdnad har kanske gjort sitt till slut. Och när hon går ut på trappan med morgonkoppen kaffe har hon fått besök. Det sitter en katt på nedersta trappsteget och tittar upp på henne. Sommaren då katten flyttade är fortsättningen på Eli Åhman Owetz älskade roman Brevvännerna. Det är en ärlig och varm berättelse om saknad och om att våga släppa taget och börja om på nytt.

Det här är nionde delen i Söderberga-sviten. En bokserie som går att läsa fristående, men jag tror att man då går miste om många fina referenser till karaktärer och händelser i tidigare böcker. En av de två huvudkaraktärerna i den här boken, Anders, var med i Brevvännerna och bor nu ensam med en fin rödrandig kisse. Stackars Anders blir inte bara lämnad av sin fru utan även sin katt och det blir startskottet för honom att gå vidare med sitt liv. Sedan har vi Nilla som är en härlig kvinna som flyttat till Roslagen från Stockholm efter uppbrottet från sin man och hon försörjer sig på att översätta rätt usel cowboyromance och utför hemstädning. Det är precis som i Elis andra böcker så lätt att förälska sig i hennes brokiga skara av människor och hade jag inte redan ett landställe i Roslagen så hade jag garanterat velat ha ett efter att ha läst hennes miljöbeskrivningar. För även om Söderberga är en fiktiv plats så är det mycket jag känner igen. När jag läste Sommaren när katten flyttade så upplevde jag en berg- och dalbana av känslor, allt från glädje och humor till ångest och oro för vad som skulle hända. Även om en feelgood oftast bjuder på ett lyckligt slut så är det inte alltid det lyckliga slut jag som läsare hade valt. Men för mig innehöll boken allt jag kunde önska, tempot är långsamt, men det är precis så det ska vara på landet. Lugnt och skönt, hemtrevligt och en del gemenskap – tills man får en surgubbe eller tant till granne i området… Då finns det bara en bot på problemet. Ingen kan motstå en fin liten katt!