Spännande bokpost

Det blir inte så många inlägg på bloggen annat än recensioner nu när jag har min instagram, men jag fick ett så fint paket med böcker förra veckan som jag måste visa upp. Jag har inte läst Ingers böcker tidigare och blev väldigt glad över att få chansen att läsa den här serien. Sommaren är till för att läsa spänning och deckare – och en och annan feelgood och romance – så jag har helt klart fullt upp under semestern!

Tack så hemskt mycket Harper Collins Nordic för sommarläsningen!

Där kräftorna sjunger

Where the Crawdads Sing
Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Författare:
Utgiven: 2020
Sidor: 369
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789137154831
Goodreadsbetyg: 4.48
En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne "Träskflickan" och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Jag brukar inte instämma i hyllningskörer, men det här var en bok värd all hype! Utanförskapet som Kya tvingas genomlida tack vare sina föräldrars vanvård har jag lätt att ta till mig, även avskyn inför skolan men samtidigt kärleken till att lära sig själv allt det som intresserar en. Det är långt ifrån en klassisk mordhistoria och jag var mer intresserad av biologin än Kyas kärlekshistoria – även om jag gillade Tate. Miljöbeskrivningarna är fantastiskt beskrivna, karaktärerna likaså. Jag plöjde boken i ett svep för att få reda på vad det var som skulle hända med Kya och vem det var som hade haft ihjäl mansgrisen. Språket i boken tilltalade mig verkligen och slutet var sådär tillfredsställande som ett slut bör vara. Mycket trevlig bok att få läsa med min bokcirkel och kul att vi alla hade olika åsikter och betyg på den!

Renoveringsobjekten

Renoveringsobjekten
Originaltitel: Renoveringsobjekten
Författare:
Utgiven: 2020
Sidor: 288
Format: Inbunden
ISBN: 9789150948646
Goodreadsbetyg: 4.35
Susanne har slagit in på en ny väg i livet. Hon har brutit upp från ett passionslöst äktenskap och lämnat arkitektfirman i Stockholm för att starta eget. Ett prestigefullt uppdrag i det lilla samhället Grävinge i Roslagen är den perfekta chansen att börja om på nytt. Till en början verkar det vara ett riktigt drömjobb att rita om fabriken, där man en gång tillverkade den berömda Grävingesandalen , till en lyxig konferensanläggning. Men när ägarparet presenterar sin vision börjar Susanne ana oråd. De vill riva alla husen längs fabriksgatan i byn. Ju mer Susanne lär känna sina nya grannar, desto mer omöjligt börjar hela renoveringsprojektet kännas. För vad kommer att hända med Ingegerd som har bott i Grävinge i hela sitt liv? Hon som bjuder på kaffe med dopp och minnen från förr. Och Conny, fastighetsskötaren som väver bilinredningar på fritiden? Han som är mycket yngre än Susanne men som får henne att skratta som hon inte gjort på väldigt, väldigt länge. Eli Åhman Owetz är författare och journalist. Hennes böcker utspelar sig i lantliga Roslagen, där Eli numera bor på gården där hon växte upp. Hon debuterade 2013 med Anna-Lisas antik, första delen i serien om Anna-Lisa. Hemma hos Bettan kom 2017, och hyllade Brevvännerna 2019. Renoveringsobjekten är en fristående fortsättning i samma miljö.

Eli är en av mina nya favoriter och den här boken var helt underbar att läsa! Både i fysisk form när jag låg ute på landstället utanför Rånäs i Roslagen, och som ljudbok när jag målade om hallen och var ute och promenerade på landsvägarna. Det var förvisso lite mindre renovering i boken än jag hade trott, men jag älskade att läsa om arkitektplanerna och Grävinge. Hela rivningsprojektet känns lite som det måste ha känts för Rimboborna när de valde att lägga ner Roslagsbanan mellan Kårsta och Rimbo 1981 – jag hoppas innerligt att den ska byggas ut igen! Det är ett projekt som jag brinner för precis som Susanne brinner för Grävinge.

Det är verkligen något med Elis karaktärer som gör att jag känner mig mer involverad i deras liv. Självklart blir jag irriterad på att Susanne, likt vilken annan tjej som helst, inte vet vad hon vill eller vad hon förtjänar. Osäkerheten över ålder och vad man bör och inte bör göra med sitt liv. Jag känner frustrationen och blev orolig över att det inte skulle bli så som jag hoppades. Men precis som att man kan räkna med att trekaffet alltid serveras, så kan man räkna med ett trevligt slut i Elis böcker! Det är kärleksfullt och sådär mysigt som jag tycker att feelgood ska vara! Jag hoppas och längtar efter fler böcker och tills dess så hoppas jag få tag på någon av de tidigare böckerna ur Anna-Lisa-serien i fysisk form. Dags att de ges ut igen!

Tack så hemskt mycket för det fina recensionsexemplaret Harper Collins Nordic!

Det stora dejtingäventyret

no title has been provided for this book
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 233
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789187595820
Goodreadsbetyg: 3.48
En varm och humoristisk feelgood-roman som passar alla åldrar Kristina lever ett stillsamt pensionärsliv som änka och rör sig mest mellan det ödsliga radhuset och Friskis och Svettis. Hon umgås med sin son och sitt barnbarn. Men ur sorgen växer en känsla av att livet har mer att ge och att det kanske finns en ny kärlek där ute. Hon övertalas av en mer utåtriktad väninna att ge sig ut i nätdejtingens snåriga djungel, och med hjälp av barnbarnet Julia har hon snart ett konto på Träffpunkten. Sonen, som lever ensam efter sin skilsmässa, ser inte på detta med blida ögon. Han har stängt av sina känslor. Men kanske ... Kristinas dejtingförsök kantas av besvikelser, förälskelser och outhärdliga pinsamheter på jakt efter kärleken. Det stora dejtingäventyret är en rolig och varm roman om vanliga människor med ovanligt stora hjärtan.

Äntligen tog jag tag i den här hyllvärmaren efter att jag såg att den kommit som pocket med nytt rosa omslag – aningen snyggare än boken jag läste. Jag hade ingen aning om att jag skulle tycka så bra om den, men den innehåller så mycket som jag kan relatera till. Kanske inte hos Kristina, då hon är min raka motsats, men här är några saker som nämndes i boken som stämmer in på mig: Jag heter Christina i mellannamn, bor i Sollentuna, är ett stort fan av UFC, tokig i kaffe och är en framtida “crazy cat lady” samt har nätdejtat i mina yngre dar. Jag arbetar även på arbetsmiljöverket och det här är en av få böcker där någon karaktär arbetar där.

Det mesta jag tycker om, tycker inte Kristina om, men jag tyckte det var roligt att läsa om då hon är en riktigt rivig tant som vågar sig ut på okänt vatten. Det är en varm och underhållande feelgood som innehåller allt från pensionärsgympa till dickpicks. Jag tyckte verkligen om den här boken och blev lite besviken över att boken inte var längre, så jag hoppas lite på en fortsättning… Nu blev jag lite sugen på att bege mig ut i Stadsskogen här i Uppsala och skrika lite obsceniteter! Rekommenderar boken varmt även som ljudbok!

Ödesmark

Ödesmark
Originaltitel: Ödesmark
Författare:
Utgiven: 2020
Sidor: 350
Format: Inbunden, Lånebok
ISBN: 9789100178222
Goodreadsbetyg: 3.94
Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Fler av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall, men i ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en udda familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som kunderna tycks stirra när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Norrbotten. Människor pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer, och vilket lätt villebråd familjen är …

Precis som Stina Jacksons förra bok Silvervägen, som var en värdig vinnare av Årets bok 2019, så är det här en helt fantastiskt skriven bok med ett språk jag har så lätt att tycka om. Känslan av att vara fast och isolerad på en plats, men människor an bara vill komma bort från, är genomgripande och hoppen mellan dåtid och nutid är verkligen skickligt gjorda. För mig är det här inte en lika bra historia dock. Man förstår rätt omgående vem flickan är och läser man mellan raderna så förstår man – genom uteslutningsmetoden – vem som är mördaren. Det är en spännande deckare samtidigt som det är ett familjedrama vilket gör den flerdimensionell och läsvärd även för de som annars väljer bort deckare eller mordmysterier. Slutet är även det riktigt bra och jag får inte den där otillfredsställda känslan som ofta infinner sig av vaga eller kortfattade avslut. Mycket bra bok som även är nominerad till Årets bok 2020.

Syndabocken

Syndabocken
Originaltitel: Syndabocken
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 377
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789188545572
Goodreadsbetyg: 3.71
En inbrottsvåg drar genom den välbärgade Stockholmsförorten Bromma, och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Är det ett villainbrott som har gått snett? Misstankarna riktas mot städerskan som hittade den mördade pojken. Eller är det den baltiske gästarbetaren som grips på bar gärning under ett inbrott? Fast besluten om att lösa fallet tar Emma saken i egna händer och försätter därigenom både sig själv och andra i livsfara. Syndabocken är den fristående sjätte delen i den omtyckta serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Det är en fängslande samtidsdeckare om lögner, hemligheter och hämnd. Hur förödande kan det bli om du förvränger sanningen?

Jag skäms över att jag har väntat så här länge med att läsa Syndabocken! Sofie skriver så fruktansvärt bra och när jag väl börjar läsa så kan jag inte sluta. Om ni läst mina tidigare recensioner så vet ni kanske att jag tenderar till att läsa fristående serier i helt fel ordning. Jag brukar läsa den bok som jag är mest sugen på (ofta nyutkomna) och gillar jag den så läser jag resterande i ordning. Så det här är min andra bok av Sofie – och fler ska det bli! Jag kommer sträckläsa serien nu i sommar och växla mellan de inbundna böckerna och ljudböckerna – som är så bra inlästa av Katarina Ewerlöf. Rekommenderar dom varmt nu i sommar när man bara vill ligga och lata sig utan att behöva vända blad – det bästa med Sofies böcker är att det är korta kapitel och ett riktigt driv i storyn så man får bläddra en hel del. Handlingen i Syndabocken är spännande och jag gillar när man som läsare får tänka till lite och ta reda på vem det är som berättar när man får höra en ny person berätta sin historia parallellt med Emmas jakt på mördaren i Bromma. Men nog recenserat, nu ska jag kasta mig in i nästa bok, Skamvrån!

Tack så hemskt mycket till Bookmark för det vrålsnygga recensionsexet!