Jack

m-varken-mer-eller-mindre

Jack av Christina Lindström

Vi spelar Counterstrike och skrattar, och resten av natten ligger vi under Frejas rödprickiga, svala påslakan och kysser varandra. Hennes haka blir öm av min skäggstubb.

Jack är den snygga och coola killen, som är grym på innebandy och får alla tjejer han vill ha. Freja har en lite för stor näsa, en rosa stickad mössa och tycker om att titta på sälar. De är ett omaka par på papperet, men när de träffas i ett badrum på en fest kan ingen av dem värja sig. De faller handlöst för varandra och allt känns helt rätt.

Men så hinner Jacks historia ikapp dem. I grundskolan var han en mobbare och han har ett förflutet inom nazistiska rörelser. Jack har förändrats, men för Freja blir det snart obehagligt uppenbart att Jack inte är den hon trodde att han var.

Det är lustigt det här med böcker skrivna av kvinnliga författare som kretsar kring manliga huvudkaraktärer. Genom hela boken så fick jag känslan av att Jack var en tjej. Det var något med sättet hen tänkte på och formulerade sig, som kändes långt ifrån hur killar i den åldern fungerar. Skönt med en annorlunda kille, men i mitt huvud så är Jack en tjej med snopp. Freja är även hon en väldigt konstig filur, ingen jag skulle vilja umgås med då hon har på tok för starka principer och är man inte med henne så är man emot henne. Jag gillade hur boken var skriven och den var extremt lättläst, lagom bra helt enkelt.

betygbetygbetygbetygbetyg
Titel: Jack | Författare: Christina Lindström | Genre: Unga vuxna | Förlag: B. Wahlströms | Format: Lånebok | Sidantal: 267 | Utgivningsår: 2016

M varken mer eller mindre

m-varken-mer-eller-mindre

M varken mer eller mindre av Petra Backström

Vi har exet som jag fortfarande ligger med
vi har stalkern som aldrig ger sig
vi har kompisens pappa som stöter på mig
och vi har killen som jag inte vet om jag borde falla för
Det är lätt att se tillbaka och tänka: Vad såg jag i dom andra tre?
Men man vet ju så lite innan allt har hänt.

Maj är 19 år och tycker om när saker är lättkategoriserade och logiska. När man efter en kort överläggning kan komma fram till ett klockrent beslut genom att väga fördelar mot nackdelar. Då är kärleken en svår nöt att knäcka. Nu har Maj trasslat in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Och hur hon än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment. Hur vore det att helt enkelt testa att bara gå på känsla ett tag och se vad som händer?

När Petra berättade om sin bok på en av de bokfrukostar jag gått på så lät den faktiskt ganska intressant. Därför lånade jag den på biblioteket så fort den kom ut. Tyvärr så tog det lite emot att läsa boken då jag är en norrortstjej in till benmärgen och det är väldigt sällan som jag åker längre än till Slussen. Söder är ganska tråkigt. Vissa ställen är mindre intressanta att läsa om oavsett om det handlar om Sverige eller resten av världen.

Det är en hel del skön kemi mellan personerna i boken, och vissa hade jag velat läsa mer om. Hur såg de på Maj och vad som händer i boken? En sak jag inte riktigt förstod var själva attraktionen männen hade till Maj, hon verkar inte vara mer speciell än någon annan. Var det utseendet? Det känns inte som om det är tillräckligt att bli besatt av i min mening.

Boken var bra skriven även om jag inte kunde relatera så mycket till Maj annat än i hennes bekräftelsebehov och sexintresse. Det beror väl mycket på hur man själv var i de övre tonåren och jag var en riktig nörd/ensamvarg som knappt vågade prata med jämnåriga. Majs totala motsats på de punkterna alltså. Hennes självmedvetna rannsakan av sina känslor känns som något alla i den åldern borde försöka sig på. Jag håller med Anna om att det är rätt tröttsamt att läsa om den här typen av tjej som inte vet vad hon vill, som nyttjar alkohol och sex som tröst. Det är verkligen inte synd om Maj, hon har ett väldigt bra liv och problemen är långt ifrån problem. En bok om en tjej som inte har några som helst problem känns inte så intressant. Det finns så mycket mer intressanta typer av tjejer att skriva om!

betygbetygbetygbetygbetyg
Titel: M varken mer eller mindre | Författare: Petra Backström | Genre: Unga vuxna | Förlag: Rabén & Sjögren | Format: Lånebok | Sidantal: 269 | Utgivningsår: 2016

Den vidunderliga kärlekens historia

160506-02

Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren

Det är inte bara hans kärlek som är vidunderlig – utan också han själv, Hercule Barfuss.

Alltsedan Hercule föddes på ett glädjehus i Königsberg 1813 har han väckt människors fasa med sin vanställdhet. Han är också döv, och dvärg, men han har fått en sällsynt gåva – förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde, och farliga fiender…

Vi följer Hercule till kloster och dårhus, till Vatikanen och varietésällskap, Swedenborgianer och salonger, och får också inblick i framväxten av de dövas språk. Men först och främst är romanen en förunderlig och gripande kärlekshistoria. Hercule Barfuss glömmer aldrig den flicka som föddes på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne, Henriette Vogel, blir ledstjärnan för hela hans liv.

Jag måste börja min recension med att skriva om hur fruktansvärt besviken jag blev på den här boken. Det var inget fel på själva historien eller karaktärerna i sig, utan det var allt ordbajsande som segade ner hela berättelsen som gjorde att jag nästan la ner boken. Totalt irrelevanta karaktärer får flera sidors utrymme innan de passerar förbi i Hercule’s liv. Det var hemskt att traggla sig igenom texten och det hände mer än en gång att jag bara hoppade över vissa delar som enbart innehöll vissa karaktärers vanföreställningar kring sin religion eller något annat som upprepats flera gånger under handlingens gång. Det som många ser som välskrivet, ser jag som enbart som pretentiöst ordbajsande. Det kan fungera väldigt bra i vissa typer av berättelser, men nu blev det lite för filosofiskt och ärligt talat så tycker jag inte att Vallgren skriver så att det blir intressant. Det blir tyvärr väldigt opersonligt med mycket miljömålning och det ökar inte suget efter att läsa klart boken.

Men som sagt, jag tyckte om själva historien, som var väldigt fin, med Hercule och hans Henriette. Det är nästan enbart när handlingen kretsar kring de två som jag tyckte om boken. Det fanns några andra delar som var lite mer grafiskt beskrivna – sex, död och våld livar alltid upp en segt skriven bok – som jag också tyckte om, men sen återgick det till de tråkiga karaktärernas inre monologer om gud, liv och död. För en ateist så kan detta inte bli mindre läsvärt. Jag som älskar böcker och film som utspelar sig på 1800-talet blev så besviken över hur lite det känns i boken som just det århundradet. För övrigt har jag alltid varit  fascinerad av historien om Skönheten och odjuret (där odjuret oftast är en man förstås, för vem kan älska ett kvinnligt odjur?) Fast efter att ha sett många versioner både på franska och engelska, samt läst böcker baserade på sagan, så hamnar den här inte högt upp på min lista.

betygbetygbetygbetygbetyg
Titel: Den vidunderliga kärlekens historia | Författare: Carl-Johan Vallgren | Genre: Skönlitteratur, Historia, Kärlek | Förlag: Månpocket | Format: Pocket | Sidantal: 352 | Utgivningsår: 2002